*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιουλίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ στις ελληνικές επιχειρήσεις εξ’ αιτίας των Capital Controls!

30 Ιουλίου
Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή για τον Υπουργό Οικονομικών κ.Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.Γ. Σταθάκη

Σοβαρά προβλήματα εξ’ αιτίας των Capitol Controls αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις, αναφέρει με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για τον Υπουργό Οικονομικών κ.Τσακαλώτο και τον Υπουργό Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ.Γ. Σταθάκη ο βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός.
Στην ερώτησή του ο κύριος Κοντός τονίζει χαρακτηριστικά. «Πότε θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν με τα capital controls, που ήταν αποτέλεσμα του καταστροφικού για την κοινωνία και την οικονομία δημοψηφίσματος που προκήρυξε η Κυβέρνηση;»
Η ερώτηση του βουλευτή Ξάνθης αναφέρει τα παρακάτω:
Αθήνα,  29  Ιουλίου 2015
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ 
1) Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο
2) Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γ. Σταθάκη
ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στις ελληνικές επιχειρήσεις εξαιτίας των capital controls»
Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και η επιβολή των capital controls από την Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ασφυξία σε πολλές Ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με οριστική διακοπή της λειτουργίας τους ή μεταφοράς τους σε γειτονικές χώρες.
Οι εισαγωγικές επιχειρήσεις , είτε πρώτων υλών, είτε τελικών προϊόντων και υπηρεσιών αδυνατούν να εξοφλήσουν τους προμηθευτές τους στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να εισάγουν τις αναγκαίες ποσότητες για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας.  Ενδεικτικό είναι ότι οι αιτήσεις Ελληνικών επιχειρήσεων για αποστολές εμβασμάτων στο εξωτερικό που αφορούν πληρωμές πρώτων υλών και εμπορευμάτων ξεπερνούν τις 6.000 ενώ πάνω από 4.500 containers είναι μπλοκαρισμένα στα τελωνεία. Οι Ελληνικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν επίσης τεράστια προβλήματα λόγω της τραπεζικής αργίας, εξαιτίας της οποίας και οι επιχειρηματικές συναλλαγές, που αγγίζουν τα 6 δις ευρώ και αφορούν κυρίως διακίνηση επιταγών και συναλλαγματικών από πληρωμή δανείων κ.λ.π., έχουν παγώσει.
Παράλληλα, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των πολιτών, η αγοραστική κίνηση έχει υποστεί καθίζηση, με αποτέλεσμα οι έμποροι και οι επαγγελματίες να οδηγούνται σε απόγνωση και να μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η βύθιση της πραγματικής οικονομίας, η αύξηση της ανεργίας και η δημιουργία ελλειμμάτων, τα οποία για να καλυφθούν είναι βέβαιο ότι θα επιφέρουν επιπρόσθετα δυσμενή μέτρα στην κοινωνία.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Πότε θα αρθούν οι περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν με τα capital controls, που ήταν αποτέλεσμα του καταστροφικού για την κοινωνία και την οικονομία δημοψηφίσματος που προκήρυξε η Κυβέρνηση;

2)Ποια μέτρα θα ληφθούν για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική;

3)Σε τι ενέργειες θα προβείτε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων;

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »