*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Απριλίου

«ΠΑΤΟΣ» ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ! Μεγάλη αρνητική μεταβολή, ο νομός Ξάνθης με (-45,77%)

01 Απριλίου


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» δικαιώνει απόλυτα τον «Μ» για τις επισημάνσεις του για τους ξενοδόχους της Ξάνθης που πάνε από το κακό στο χειρότερο!

ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΛΗΣΤΕ!
ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ!
*Μόνο ο Νομός Καβάλας με τη Θάσο εμφανίζει αύξηση, ενώ ειδικά για την Ξάνθη ο «Τουρισμός»... απογειώνεται μόνο στα σελοφάν και τα αφιερώματα και βρίσκεται στην ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ θέση από όλους τους Νομούς της Περιφέρειας! Κι υποτίθεται έχει «δικό» της Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη... 
ΛΕΤΕ; ΝΑ ΕΦΤΑΙΓΕ ΑΥΤΟ;
*Μηδενική τουριστική αξιοποίηση στις παραλίες της Ξάνθης, εξ’ ατίας της πρώην Δημάρχου Εύας Τσακίρη όταν μίσθωνε το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου στον κύριο Αμοιρίδη, δεν τον είχε ενημερώσει ότι ήταν... φουλ αυθαίρετα!!!
«Πάτος» των πάτων η Ξάνθη στον ΤΟΥΡΙΣΜΟ και μάλιστα με την μεγαλύτερη αρνητική μεταβολή των τελευταίων ετών στην Περιφέρεια, της τάξεως του -45.77%!!!
Την ώρα δηλαδή που το «δίδυμο» της Περιφέρειας  και συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης και ο εξ’ απορρήτων του Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης Εκθέσεων, Υποστήριξης Δημοσίων σχέσεων και Διεθνών σχέσεων επιχειρούν με ανέξοδα δελτία τύπου, προκλητικές φωτογραφίες, λεζάντες, τουριστικά ταξιδάκια το ένα πίσω από το άλλο και... σπασμένα πιάτα και λουλούδια, να μας αποδείξουν ότι όλα βαίνουν καλώς, η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ χθες με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, έρχεται να καταρρίψει πλήρως το «μύθο»!
Το δυσάρεστο στοιχείο των στοιχείων που αποκαλύπτει η εφημερίδα για τον Νομό Ξάνθης στον οποίο οφείλουν την πολιτική τους εξέλιξη τόσο ο κύριος Γ. Παυλίδης όσο και ο κ. Μ. Αμοιρίδης;
Ο Νομός Ξάνθης βρίσκεται σε χειρότερη θέση ακόμη και από το Νομό Ροδόπης, αφού στις παραλίες τόσο του Δήμου Αβδήρων, όσο και του Δήμου Τοπείρου υπάρχει ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ!
Βέβαια προφανώς στον τομέα αυτό ο παρ’ ολίγον επενδυτής και ξενοδόχος κ. Αμοιρίδης να ρίξει τις ευθύνες στον... Δήμο Αβδήρων, διότι η πρώην Δήμαρχος Αβδήρων κυρία Εύα Τσακίρη του μίσθωσε το πρώην κάμπινγκ Μυρωδάτου και χωρίς αυτός να το γνωρίζει (σ.σ. όταν έριχνε η εταιρεία του τις υπογραφές...), ήταν γεμάτο αυθαίρετα!!!

ΤΑ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» -ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Η πιο τουριστική περιφέρεια της Βόρειας Ελλάδας αναδεικνύεται η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κατά τη δεκαετία 2004-2013, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο αφίξεων, διανυκτερεύσεων και τουριστικών καταλυμάτων και παρουσιάζοντας ως εκ τούτου τα υψηλότερα ποσοστά πληρότητας, λόγω κυρίως της Χαλκιδικής αλλά και της Θεσσαλονίκης, που προσελκύουν τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών.
Αντιθέτως, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξακολουθεί να είναι η λιγότερο τουριστική περιφέρεια, με το μικρότερο μερίδιο αφίξεων, διανυκτερεύσεων και τουριστικών καταλυμάτων και τα χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας. Σε επίπεδο νομών, στη δεκαετία, πρώτοι σε αριθμό αφίξεων και διανυκτερεύσεων είναι οι νομοί Χαλκιδικής, Θεσσαλονίκης (ο νομός Θεσσαλονίκης συγκεντρώνει τις περισσότερες αφίξεις, ενώ ο νομός Χαλκιδικής τις περισσότερες διανυκτερεύσεις). Στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι νομοί Γρεβενών και Κιλκίς.
Ο νομός Χαλκιδικής συγκεντρώνει επίσης τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα και εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό μέσης πληρότητας, το οποίο είναι υψηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά της ζώνης επιρροής της Εγνατίας οδού και της χώρας, και είναι ο μόνος νομός της Βόρειας Ελλάδας που παρουσιάζει σταθερά πληρότητα πάνω από 50%. Σημαντικό αριθμό τουριστικών καταλυμάτων συγκεντρώνουν επίσης οι νομοί Μαγνησίας και Πιερίας, ενώ υψηλά ποσοστά πληρότητας παρουσιάζουν οι νομοί Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Καβάλας. Επομένως, για το σύνολο της περιόδου 2004-2013 ξεχωρίζουν κυρίως οι νομοί Χαλκιδικής, Μαγνησίας, Πιερίας και Καβάλας, που αποτελούν κατεξοχήν περιοχές παραθεριστικού-μαζικού τουρισμού και ο νομός Θεσσαλονίκης που αποτελεί τη σημαντικότερη περιοχή αστικού τουρισμού της ζώνης επιρροής της Εγνατίας οδού.
Τα παραπάνω είναι μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης που έκανε το «Παρατηρητήριο» της Εγνατίας οδού Α.Ε., η οποία αναλύει τις περιοχές τουρισμού και την τουριστική κίνηση στη Ζώνη Επιρροής των περιφερειών, από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός (Ήπειρος, Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Η έκθεση συντάχθηκε από το γραφείο Μελετών ΓΕΩΧΩΡΟΣ Α.Ε. στο πλαίσιο της σύμβασης «Παροχή υπηρεσιών συμβούλου-χωροτάκτη για τη συνθετική επεξεργασία και αξιολόγηση των χωρικών επιδράσεων της Εγνατίας οδού και των καθέτων αξόνων» με υπεύθυνη σύνταξης την Αθηνά Γιαννακού, χωροτάκτη - πολεοδόμο, σε συνεργασία με το δήμο Έππα και υπό την εποπτεία του Βασίλη Φούρκα.
Η μελέτη έδειξε ότι για το σύνολο της περιόδου 2004 - 2013 πρώτος σε αριθμό αφίξεων είναι ο νομός Θεσσαλονίκης, ο οποίος συγκεντρώνει το 23,09% των συνολικών αφίξεων της ζώνης επιρροής της Εγνατίας οδού. Ακολουθούν οι νομοί Χαλκιδικής (17,29%) και Μαγνησίας (9,84%), ενώ στις τελευταίες θέσεις κατατάσσονται οι νομοί Γρεβενών (0,45%) και Κιλκίς (0,30%). Σχετικά με τη μεταβολή των αφίξεων, την περίοδο 2004-2009 όλοι οι νομοί της Ζώνης εμφανίζουν αυξητική πορεία, με μοναδική εξαίρεση το νομό Κοζάνης, στον οποίο οι αφίξεις μειώνονται κατά 2,9%. Η μεγαλύτερη και πιο εντυπωσιακή αύξηση σημειώνεται στο νομό Χαλκιδικής (146,65%), ενώ ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση της Ζώνης) παρουσιάζουν επίσης οι νομοί Θεσπρωτίας (93,59%), Σερρών (81,84%), Γρεβενών (71,25%), Πρέβεζας (69,27%), Πέλλας (67,93%), Τρικάλων (54,14%) και Θεσσαλονίκης (46,65%). Τα χαμηλότερα ποσοστά αύξησης παρατηρούνται στους νομούς Κιλκίς (1,55%) και Καστοριάς (1,28%).
Tην περίοδο 2009 - 2013 οι νομοί που εμφανίζουν αύξηση αφίξεων είναι οι νομοί Καβάλας (12,56%), Κιλκίς (5,87%) και Θεσσαλονίκης (4,87%). Όλοι οι υπόλοιποι νομοί σημειώνουν αρνητικές μεταβολές, με πιο εντυπωσιακή αυτή του νομού Γρεβενών (-96,83%) που την περίοδο αυτή εμφανίζει τη μεγαλύτερη μείωση. Ακολουθούν, με επίσης μεγάλη αρνητική μεταβολή, οι νομοί Ξάνθης (-45,77%), Άρτας (-38,05%), Ημαθίας (-37,17%) και Κοζάνης (-36,05%). Μείωση στον αριθμό των αφίξεων μικρότερη από την αντίστοιχη μείωση της Ζώνης εμφανίζουν οι νομοί Ιωαννίνων (-8,29%), Πιερίας (-7,48%), Χαλκιδικής (-6,99%), Θεσπρωτίας (-3,49%) και Καρδίτσας (-3,16%).
Στη Μακεδονία και τη Θράκη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι σημαντικοί πόλοι έλξης επισκεπτών, ανά περιφέρεια, έχουν ως εξής:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του τουρισμού αποτελούν κυρίως το παράκτιο μέτωπό της, τα νησιά Θάσος και Σαμοθράκη, και ο ορεινός όγκος όπου εντοπίζεται μεγάλη ποικιλία αξιόλογων οικοσυστημάτων. Τα οικοσυστήματα της περιφέρειας (δάση ορεινού όγκου, λίμνες και λιμνοθάλασσες, ποτάμια, εκβολές και Δέλτα ποταμών κ.ά.) χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο διατήρησης (λόγω και της μειωμένης έντασης των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων) και διέπονται από ειδικά καθεστώτα προστασίας. Ειδικότερα, καταγράφονται τέσσερα εθνικά πάρκα (εθνικό πάρκο Δάσους Δαδιάς Λευκίμμης Σουφλίου, εθνικό υγροτοπικό πάρκο Δέλτα Έβρου, εθνικό πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Νέστος, Βιστωνίδα, Ισμαρίδα) και εθνικό πάρκο οροσειράς Ροδόπης), καθώς και πλήθος περιοχών προστασίας οικοτόπων και ειδών (Ζώνες Ειδικής Προστασίας-ΖΕΠ, Ειδικές Ζώνες Διατήρησης- ΕΖΔ και Καταφύγια Άγριας Ζωή-ΚΑΖ).
Επίσης, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καταγράφεται σημαντικός αριθμός αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών μνημείων, καθώς και παραδοσιακών οικισμών. Οι περισσότεροι παραδοσιακοί οικισμοί εντοπίζονται στο νομό Καβάλας, ενώ οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι συγκεντρώνονται κυρίως κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, στην πεδιάδα Ξάνθης - Κομοτηνής. Οι κυριότεροι αρχαιολογικοί χώροι της περιφέρειας είναι ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στο νομό Καβάλας, ο αρχαιολογικός χώρος της Μαρώνειας στο νομό Ροδόπης και ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσημβρίας Ζώνης και το Ιερό Μεγάλων Θεών Σαμοθράκης στο νομό Έβρου.

Σημαντικοί πόλοι έλξης επισκεπτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι:
α) Το νησιωτικό τμήμα των νομών Καβάλας (Θάσος) και Αλεξανδρούπολης (Σαμοθράκη), εκ των οποίων η Θάσος αποτελεί τον πιο γνωστό τουριστικό προορισμό της περιφέρειας, ενώ η Σαμοθράκη παρουσιάζει ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, και οι παράκτιες περιοχές του νομού Καβάλας (κυρίως στα δυτικά της πόλης της Καβάλας και στη Ν. Καρβάλη), του νομού Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και του νομού Ροδόπης (περιοχή Φανάρι, Μαρώνεια), που αποτελούν περιοχές παραθεριστικού τουρισμού και συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό τουριστικών υποδομών φιλοξενίας,
β) τα αστικά κέντρα της περιφέρειας, στα οποία συγκεντρώνεται σημαντικός αριθμός υποδομών φιλοξενίας και πολιτιστικών υποδομών, γ) η ζώνη Φαλακρού Παγγαίου και κοιλάδας Παρανεστίου-Σταυρούπολης όπου αναπτύσσονται ήπιες μορφές τουρισμού και δ) κατά τους χειμερινούς μήνες, το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού στο νομό Δράμας.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »