*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

28 Φεβρουαρίου

Τι ζήτησαν τα Επιμελητήρια ΑΜΘ με επιστολές τους από τους νέους υπουργούς

28 Φεβρουαρίου



Για την ρύθμιση οφειλών σε Δημόσιο και ΟΑΕΕ

Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών, Δημήτριος Μάρδας και Νάντια Βαλαβάνη, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτριος Στρατούλης, ήταν οι αποδέκτες επιστολών που απεύθυναν οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αντικείμενο τους είναι η ρύθμιση οφειλών σε δημόσιο και Ο.Α.Ε.Ε. και μάλιστα ζητείται να γίνουν τροποποιήσεις. Παράλληλα κατατίθενται οι προτάσεις των Επιμελητηρίων.
«Η μέχρι πριν από λίγο διάστημα εφαρμοσμένη πολιτική που οδήγησε στην ύφεση, την ανεργία και το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων πιστεύουμε σύμφωνα με το σχέδιο σας ότι ανατρέπεται. Οι τροπολογίες και τα νομοσχέδια που καταθέσατε στην Βουλή για τα θέματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υιοθετούσαν τις προτάσεις των φορέων μας και των επαγγελματικών οργανώσεων, ενώ έτυχαν ευρύτατης υποστήριξης από χιλιάδες συναδέλφους μικρομεσαίους επαγγελματίες. Πρέπει να μπει ένα τέλος στην πολιτική λιτότητας, των διώξεων, των κατασχέσεων και της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης για χιλιάδες οικογένειες. Όλο το προηγούμενο διάστημα γίναμε μάρτυρες της άρνησης από το υπουργείο, καθώς επίσης και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, των προτάσεων μας, οι οποίες δίνουν λύση και είναι πλήρως αιτιολογημένες. Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες τροπολογίες και τα σχέδια νόμου που είχατε καταθέσει, σχετικά με την ρύθμιση οφειλών στον ΟΑΕΕ πιστεύουμε απόλυτα ότι θα τηρήσετε τις δεσμεύσεις σας. Οι βασικές ρυθμίσεις σχετικά με τον ΟΑΕΕ σύμφωνες με τις τροπολογίες είναι: Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται. Οι ασφαλισμένοι των ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία. Για όσους ασφαλισμένους των ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις -πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις- επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές. Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε ταμείου Κύριας Ασφάλισης. Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. ο υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη). ο επιπλέον των 50.000 ευρώ ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής. Επιπρόσθετα η κατάργηση των ΚΕΑΟ αποτελεί δέσμευση σας και πιστεύουμε ότι θα το πράξετε άμεσα. Πιστεύουμε ότι πρέπει να καθορίσετε και να αναγνωρίσετε ότι από το 200 (όριο έναρξης κρίσης) και μέχρι σήμερα χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν υποστεί βίαια εφαρμογή της πολιτικής της λιτότητας και της εξαθλίωσης. Χιλιάδες επαγγελματίες ενώ πριν το 200 ήταν συνεπείς στις καταβολές των υποχρεώσεων τους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία ή στις ρυθμίσεις αυτών, με την κατάρρευση των εισοδημάτων τους δεν μπόρεσαν στην συνέχεα να ανταποκριθούν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια όλοι αυτοί οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και οι οικογένειες τους θεωρούνταν ουσιαστικά με τις διατάξεις που ψηφίζονταν, συλλήβδην, ως κοινοί ποινικοί εγκληματίες, όπως και οι περισσότεροι υπηρεσιακοί παράγοντες προσκολλημένοι σε μια ανεδαφική αριθμολαγνεία, αποτέλειωναν την οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Είναι πολύ εύκολο να δείτε από τα στοιχεία σας, πόσοι από αυτούς τους ανθρώπους πριν από το 200 ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, καθώς επίσης και τα οικονομικά τους στοιχεία. Τηρήστε τις δεσμεύσεις σας και τις τροπολογίες που έχετε καταθέσει, οι οποίες πραγματικά ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε στην διάθεση σας να βοηθήσουμε στην μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται για την διάσωση και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης και των εργαζομένων σε αυτήν, που είναι οι στυλοβάτες της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει η επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτριο Στρατούλη.
Όσον αφορά στη ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο στην επιστολή των επιμελητηρίων προς τον Δ. Μάρδα και τη Ν. Βαλαβάνη προτείνονται μεταξύ άλλων: Στην διάταξη για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ως 31.12.2013 που δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης κατά 50% σε όλο το ποσό της οφειλής εξαιρουμένων οφειλών που αφορούν ΦΠΑ, ΦΑΠ, παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα, έσοδα υπέρ τρίτων και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, εφόσον το χρέος εξοφληθεί εφάπαξ ή σε δόσεις με μίνιμουμ πρώτη δόση τα 200 ευρώ που είναι το δεκαπλάσιο της ελάχιστης δόσης που προβλέπει η ρύθμιση. -για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ως 31.12.2014 όλοι οι οφειλέτες θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Προτείνουμε: Να ενταχθούν οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ κλπ στην δυνατότητα έκπτωσης στο 100% των προσαυξήσεων και των προστίμων, διότι ήταν υπέρογκες, χωρίς μείωση του κεφαλαίου. Οι περισσότερες μικρές και μικρομεσαίες, επιχειρήσεις οφείλουν κυρίως ΦΠΑ μέχρι το 2014 και επομένως το συγκεκριμένο μέτρο εξαιρεί κυρίως του πολύ μικρούς και μικρομεσαίους επαγγελματίες. Μια πρόταση είναι να ληφθεί ως όριο χρονικό η δυνατότητα μείωσης στο 100% των προσαυξήσεων με ελάχιστη δόση τα 200 ευρώ (100 δόσεις) οι οφειλές ΦΠΑ και ΦΑΠ από το 2009 (όριο έναρξης κρίσης) έως και το 2014 ώστε να καλύψει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »