*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Σεπτεμβρίου

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ -SKODA ΞΑΝΘΗ 3-2 Της... ανατροπής στα Περιβόλια

30 Σεπτεμβρίου

*Νέος προπονητής της ομάδας και επίσημα από αύριο Δευτέρα 1/10 αναλαμβάνει ο Νίκος Κωστένογλου!  
 ……
Από ανατροπή σε ανατροπή πήγαινε το ματς στα Περιβόλια, με τον Πλατανιά να πανηγυρίζει στο φινάλε με 3-2 απέναντι στην ηρωική Ξάνθη!
Ο Γκλέισον ήταν πρωταγωνιστής στο πρώτο ημίχρονο (πέτυχε γκολάρα στο 17'), αλλά εξελίχθηκε σε... μοιραίο παίκτη για την ακριτική ομάδα καθώς στο 47' σημείωσε αυτογκόλ και στο 84' ήταν άτυχος αφού τραυματίστηκε και άφησε την ομάδα του με 9 παίκτες (είχε αποβληθεί στο 39' ο Μαρίν για... χαστούκι στον Μαρτσάκη).
Σε εκείνη τη φάση, ο Πλατανιάς, που ήταν ανώτερος και στα 90 λεπτά του αγώνα, πέτυχε το 2-1 με τον Ντόε, ωστόσο, οι παίκτες του... υπηρεσιακού Γιάννη Παπαδημητρίου είχαν απάντηση! Μάλιστα, με το απόλυτο στην επίθεση, στην δεύτερη ευκαιρία που δημιούργησαν, πέτυχαν γκολ για το 2-2 με τον Βασιλακάκη!
Απέμεναν ελάχιστα λεπτά για το φινάλε, αλλά ο Ντόε είχε τον τρόπο και με νέα κεφαλιά, στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, έκανε το 3-2 που... τελικά ήταν και το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι ανατροπές δεν συνεχίστηκαν...
Ο Πλατανιάς είχε 22 τελικές προσπάθειες, με τις 13 να πηγαίνουν προς το τέρμα, αλλά τελικά χρειάστηκε ένα αυτογκόλ και δύο κεφαλιές του Ντόε για να συνεχίσει το αήττητο σερί του στο γήπεδό του.
Από την άλλη, η SKODA Ξάνθη, καθώς οι συνθήκες του αγώνα δεν την βόλεψαν, έπαιξε... φουλ άμυνα, αλλά δεν της βγήκε!
ΣΚΟΡΕΡ: 47' αυτ. Γκλέισον, 84', 90'+ Ντόε - 11' Γκλέισον, 89' Βασιλακάκης
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντίτσιος (Πρέβεζας)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 39' Μαρίν
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 39' Μαρτσάκης, 85' Αναστασάκος, 90'+ Ντόε - 24' Μπέρτος, 36' Ντάνι, 41' Μπαξεβανίδης, 57' Βιβιανί, 71' Βασιλακάκης
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: Κηπουρός 3, Αργυρόπουλος 4, Τζανής 4, Ντόε 8, Κανακούδης 4, Κάλαϊτζιτς 6 (78' Γιακουμάκης 7), Αγκιλέρα 6, Ουκάρ 4 (46' Γκονζάλες 5), Μαρτσάκης 5, Ουντότζι 6, Αναστασάκος 5 (87' Μιρτσέτα)
SKODA ΞΑΝΘΗ: Βιβιανί 3, Μπέρτος 5, Βάλλας 3, Γκλέισον 3, Μπαξεβανίδης 5, Ντάνι 4, Βασιλακάκης 5, Μαρίν 4, Ράνος 2 (42' Πλατέλλας 5), Μαρσελίνιο 3 (76' Φλίσκας 2), Μαρκόφσκι 3 (61' Μάνταλος 3)
......
ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΩΣΤΕΝΟΓΛΟΥ
Νέος προπονητής της ομάδας μας αναλαμβάνει από σήμερα και επίσημα ο Νίκος Κωστένογλου.
Συγκεκριμένα λίγα μόλις λεπτά μετά την ήττα από τον Πλατανιά, η Skoda Ξάνθη ανακοίνωσε την πρόσληψη του Νίκου Κωστένογλου, ο οποίος αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία της ακριτικής ομάδας.
Ο Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος εκτέλεσε καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή, προανήγγειλε την πρόσληψη του Κωστένογλου, λέγοντας στη συνέντευξη Τύπου: «Από αύριο είναι μια νέα μέρα με προπονητή της ομάδας τον Νίκο Κωστένογλου». Και λίγα λεπτά αργότερα ανακοινώθηκε και επίσημα η αλλαγή φρουράς στον πάγκο της Ξάνθης με την ΠΑΕ να αναφέρει: «Νέος προπονητής της SKODA ΞΑΝΘΗ θα είναι ο κος. Νίκος Κωστένογλου».

30 Σεπτεμβρίου

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Α, Β1 & Β2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ

ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ Α, Β1 & Β2 ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ

30 Σεπτεμβρίου


ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις πλην της ισοπαλίας του ΑΡΗ Πετεινού (2-2 με το Δροσερό), συνεχίστηκε σήμερα το μεσημέρι το πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣ Ξάνθης. Εντύπωση σημείωσαν στην αγωνιστική τα μεγάλα σκορ με τα οποία ΑΣΠΙΔΑ Ξάνθης και ΟΡΦΕΑΣ Ξάνθης επικράτησαν των αντιπάλων τους. Αναλυτικά:
5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-9-2012
ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ - ΑΣΤΗΡ ΜΑΓΙΚΟΥ  0-3
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΟΣΕΡΟΥ - ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ 2-2
ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ  ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ 1-0
ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΜΟΙΡΟΥ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑΣ 0-2
ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ - Π. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ 0-3
ΑΣΠΙΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ 3-0
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ - ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ 2-1
ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ 0-5
ΡΕΠΟ:  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ
.....
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΕΣ                                ΑΓΩΝΕΣ         ΒΑΘΜΟΙ        ΓΚΟΛ
1. ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΚΟΥΤΣΟΥ              5          15                    12-0
2. ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ                      5          13                    19-4
3. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ             4          10                     9-2
4. ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ                       4          10                    11-4
5. ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ                       5          10                     9-3
6. ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΙΚΟΥ                    5          9                      8-5
7. ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ                             5          8                    15-12
8. ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ                              5          7                     5-10
9. ΑΝΑΓΕΝ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ                  5          7                      6-3
10. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚ.                    4          6                      5-10
11 ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ                        5          4                      5-7
12. ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ                5          3                      4-8
13. ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ                     5          4                      4-7
14. ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ                      5          3                      2-11
15. ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΥΜΟΙΡΟΥ                4          1                      4-10
16. ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ                       5          0                      2-12
17. ΦΙΛ. ΔΡΟΣΕΡΟΥ                         4          -2                     5-15
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 6-10-2012
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΟΣΕΡΟΥ - ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ
ΑΣΤΗΡ ΜΑΓΙΚΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ
ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ - ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΜΟΙΡΟΥ
ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ - ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ
Π. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ - ΑΣΠΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ - ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ
ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ
ΡΕΠΟ: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
…………
ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ Η Β’ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
B1 ΕΠΣ
ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΗΣΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΕΛΠΙΣ ΣΟΥΝΙΟΥ 2-1
ΑΟ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ 6-0
ΚΕΝΤΗΤΗ – ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΞΑΝΘΗΣ 3-3
ΠΑΣ ΦΙΛΙΩΝ – ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ 2-0
....
Β2 ΕΠΣ
ΕΡΜΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΔΟΞΑ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ 3-2
ΑΠΟΚ ΘΕΡΜΩΝ – ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΕΛΕΡΟΥ 1-0
ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 2005 – ΚΕΡΑΥΝΟΣ Π. ΚΑΤΡΑΜΙΟΥ 3-0 (A.A.)
*Δεν είχε κατάσταση υγείας των ποδοσφαιριστών του ο Κεραυνός Π. Κατραμίου και οι 3 βαθμοί κατοχυρώνονται στους γηπεδούχους.

30 Σεπτεμβρίου

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Εργοστάσιο PELLETS στην Σταυρούπολη, «στήνει» η ΣΕΚΕ, ετοιμάζει ήδη τη μελέτη!

30 Σεπτεμβρίου



  *Το Δ.Σ. της ΣΕΚΕ συνεδρίασε το πρωϊ του Σαββάτου στο Δημαρχείο Σταυρούπολης σε μια κίνηση που είχε και σημαδιακό και πολιτικό χαρακτήρα, ενώ πήρε ΟΜΟΦΩΝΑ την απόφαση για την νέα μεγάλη επένδυση της ΣΕΚΕ στην Ακριτική περιοχή. 

Την απόφαση να προχωρήσει σε εργοστάσιο PELLETS FACTORY στην Σταυρούπολη πήρε ομόφωνα το Δ.Σ. της ΣΕΚΕ που συνεδρίασε στις 11 το πρωϊ στο Δημαρχείο Σταυρούπολης θέλοντας να δώσει το μήνυμα στους ακρίτες κατοίκους της περιοχής, «Μπορεί να απουσιάζει η Πολιτεία, η ΣΕΚΕ όμως, εμείς είμαστε εδώ...»!

Πριν την συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 11 το πρωϊ στο Δημαρχείο  Σταυρούπολης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΣΕΚΕ επισκέφθηκαν στις 10 η ώρα την επένδυση των θερμοκηπίων στην περιοχή του Ιωνικού και είδαν από κοντά την πρόοδο των εργασιών.
........
Η ΣΕΚΕ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΗΔΗ 
ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ
Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. τα μέλη έκαναν ομόφωνα αποδεκτή την πρόταση του γεν. διευθυντή Αλέξανδρου Κοντού και του Προέδρου Παναγιώτη Ταρενίδη προκειμένου να συνταχτεί μελέτη και να κατασκευάσει η ΣΕΚΕ Συνεταιριστικό εργοστάσιο PELLETS στην περιοχή της Σταυρούπολης που θα απασχολεί κόσμο από εκεί αλλά και θα λειτουργήσει εκεί σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Yλοτόμων Σταυρούπολης και τον δασικό πλούτο όλης της Ορεινής περιοχής σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος, μια τεράστια επένδυση που ανοίγει ορίζοντες ακόμη και για τεράστιες εξαγωγές σε όλη την Ευρώπη.
ρόκειται για ένα μεγάλο ΟΡΑΜΑ, που θα δώσει προώθηση και στην ίδια την  ΣΕΚΕ. Δεν μένουμε στάσιμοι....Δεν μένουμε μόνο στο τώρα αλλά ατενίζουμε με αισιοδοξία το αύριο όσο δύσκολο κι αν είναι. Πρέπει να προχωρήσουμε με ρυθμούς ανάπτυξης, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, σ' αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάει η πατρίδα μας, πρέπει με βάση τα νέα δεδομένα, όχι να σκύψουμε μοιρολατρικά αλλά να δουλέψουμε ανταγωνιστικά, σκληρά και κυρίως όλοι μαζί με βάση τις αρχές του συνεργατισμού και Συνεταιρισμού. Θα δούμε την μελέτη, θα μελετήσουμε όλα τα σύν αλλά και τα πλην, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα και θα προχωρήσουμε...." τόνισε αποφασιστικά ο Αλέκος Κοντός.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ PELLETS ΞΥΛΟΥ
 Τα pellets ξύλου συγκρινόμενα με τα υπόλοιπα καύσιμα αποτελούν μια νέα και ελκυστική μορφή καυσίμου. Όταν καίγονται τα pellets ξύλου, γίνεται εκμετάλλευση μιας πηγής ενέργειας που θα είχε καταλήξει να γίνει απόβλητο ή να είχε εναποτεθεί σε μια χωματερή. Τα pellets φτιάχνονται από απόβλητα (πριονίδια και ρινίσματα) ξύλου και χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες από συστήματα θέρμανσης στην περιφέρεια. Τα pellets δημιουργούνται από την συμπίεση των πριονιδιών σε πρέσες. Απαντώνται σε μήκη από 1-3 cm και πάχος περίπου 1 cm αλλά και μεγαλύτερα. Είναι καθαρά, ευχάριστα στην οσμή και απαλά (λεία) στην αφή. Τα pellets από ξύλο έχουν αρκετά χαμηλό περιεχόμενο σε υγρασία (κάτω από 10% κ.β.) ιδιότητα που τους προσδίδει υψηλότερη αξία καύσης από τα υπόλοιπα καυσόξυλα.
Το γεγονός ότι πιέζονται (πρεσάρονται) σημαίνει ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο, άρα έχουν περισσότερη ενέργεια ανά μονάδα όγκου (υψηλότερη ογκομετρική ενέργεια). Η μείωση του όγκου συμβάλει και στην ευκολότερη και οικονομικότερη αποθήκευση τους. Τα pellets είναι το μοναδικό στερεό βιοκαύσιμο το οποίο είναι τυποποιημένο και με προδιαγραφές ποιότητας. Τέλος, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του προβλεπόμενου προϊόντος είναι η μηδενική παραγωγή στάχτης.
Ορισμένες χώρες έχουν απαλλάξει (εξαιρέσει) τις συσκευές που χρησιμοποιούνpellets από τις απαιτήσεις για εκπομπές αιθάλης.
Τυπικά χαρακτηριστικά pellets ξύλου
Διάμετρος : 5-8 mm
Μήκος : max. 30 mm
Πυκνότητα : min. 650 kg/m3
Υγρασία : max. 8% του βάρους
Ενεργειακό Περιεχόμενο : 4.5-5.2 kWh/kg
2 kg pellets = 1 liter πετρελαίου θέρμανσης
ΠΟΛΛΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 
 Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα εάν επιλέξει κάποιος τα pellets ως καύσιμη ύλη. Για την δημιουργία των pellets δεν απαιτείται να κοπούν δέντρα - παρασκευάζονται από τα κατάλοιπα των ξυλουργικών και υλοτομικών διαδικασιών. Η καύση των pellets βοηθά ουσιαστικά στην μείωση των δασικών αποβλήτων από την παραγωγή ξυλείας και από τη βιομηχανία επίπλων. Δεν χρησιμοποιούνται πρόσθετα που μπαίνουν στα pellets έτσι ώστε να παρατείνουν το χρόνο καύσης τους ή να καίγονται πιο αποτελεσματικά. Τα pellets δεν καπνίζουν ούτε εκλύουν επικίνδυνα αέρια κατά την καύση τους. Με τη χρήση αυτού του είδους την καύσιμη ύλη μειώνεται η ανάγκη για συμβατικά καύσιμα τα οποία όπως είναι γνωστό είναι βλαβερά για το περιβάλλον.
Το κόστος τους εξαρτάται από την γεωγραφική περιφέρεια πώλησης τους καθώς και από την εποχή. Είτε κάποιος ζει σε αστικό κέντρο είτε στην εξοχή το pellet εκτός των άλλων είναι το ασφαλέστερο αλλά και το πιο υγιεινό μέσο θέρμανσης.
Αυτή η τεχνολογία εκτός από τη χρήση της σε σπίτια είναι πολύτιμη και σε μη οικιακά κτίσματα όπως ξενοδοχεία, καταφύγια, εστιατόρια, καταστήματα, γραφεία, νοσοκομεία και σχολεία. Στη Νότιο Αμερική ήδη χρησιμοποιούνται με επιτυχία σε απάνω από 500.000 σπίτια. Ένας μεγάλος αριθμός διαφόρων ειδών και μοντέλων από θερμάστρες, καυστήρες και επιμέρους θερμικών εφαρμογών των wood pellets, έχει αναπτυχθεί στην Ευρώπη, κυρίως από το 1999 και μετέπειτα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Σουηδία έχουν εγκατασταθεί 50.000 καυστήρες pellets, στην Αυστρία σήμερα πωλούνται περισσότεροι καυστήρες pellets από ότι πετρελαίου ενώ στην Ιταλία η αγορά των pellets αυξάνεται κατά 30% ετησίως τα τελευταία 5 χρόνια.
Οικονομική θεώρηση – σύγκριση με άλλα καύσιμα.
Συγκρινόμενα με τα ήδη χρησιμοποιούμενα καύσιμα, όπως το πετρέλαιο και το κάρβουνο, διαπιστώνουμε ότι πλεονεκτούν και σε επιμέρους τομείς όπως το χαμηλό κόστος, η εύκολη μεταφορά και αποθήκευση. Τα wood pellets είναι φτηνότερα από το πετρέλαιο και την ηλεκτρική ενέργεια και παρουσιάζουν μια σταθερότερη πορεία μεταβολής τιμών. Καμία σημαντική αύξηση δεν αναμένεται στην τιμή των καυσίμων αυτών, δεδομένου ότι και ο εσωτερικός ανεφοδιασμός και οι δυνατότητες για εισαγωγές βιολογικών καυσίμων είναι μεγάλη, σε αντίθεση με την αξία του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας η οποία έχει αυξηθεί πρόσφατα σημαντικά. Δεδομένου ότι τα συμπιεσμένα καυσόξυλα και γενικά τα βιοκαύσιμα είναι εγγενή καύσιμα, παρέχουν επιπλέον ευκαιρίες απασχόλησης στις περιοχές παραγωγής και διάθεσης.
Βάση ερευνών που έχουν γίνει διεθνώς, 2 κιλά πελλέτας ισοδυναμούν περίπου με 1 λίτρο πετρελαίου. Βάσει των παραπάνω, είναι ξεκάθαρο ότι ο καταναλωτής που θα επιλέξει τη θέρμανση με πελλέτα, θα έχει κόστος θέρμανσης περί τα 0,4 ευρώ (40 λεπτά) ανά λίτρο ισοδύναμου πετρελαίου. Δεδομένου του γεγονότος ότι πλέον το πετρέλαιο θέρμανσης κυμαίνεται στα 1 ευρώ το λίτρο, προκύπτει ότι η θέρμανση με στερεό καύσιμο παρέχει μείωση του κόστους θέρμανσης περίπου κατά 40 - 50% ( ανάλογα τις τιμές του πετρελαίου) σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.
….
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ:
ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Ο βουλευτής Ξάνθης και γεν. Διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέκος Κοντός στην λιτή ομιλία του στα μέλη του Δ.Σ. και στις δηλώσεις του στο Xanthi channel δεν παρέλειψε να τονίσει με έμφαση για το εργοστάσιο PELLETS και την νέα τεράστια επένδυση που θέλει να "στήσει" στην Ακριτική περιοχή η ΣΕΚΕ ότι, «εμείς είμαστε εδώ, στο πλευρό της Σταυρούπολης κι αυτό δεν θα παύουμε να το διατρανώνουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θ' αφήσουμε την περιοχή να "πεθάνει" και αντίθετα θα κάνουμε οτι μπορούμε για να πείσουμε την Κυβέρνηση, το κέντρο, το κράτος...να την προσέξει περισσότερο"
…..
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΡΕΝΙΔΗΣ:
ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΕΙ Ο «ΠΟΛΕΜΟΣ», ΤΟ ΟΡΑΜΑ
ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ 
 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης τόνισε με έμφαση μιλώντας στην Xanthi channel, «δεν μας πτοεί ο «πόλεμος» το όραμα για ανάπτυξη στην περιοχή της Ακριτικής Σταυρούπολης, θα συνεχιστεί. Δεν ξεχνάμε τις ρίζες μας, δεν ξεχνάμε κανείς μας ότι από εδώ ξεκίνησαν και τα οράματα του Αείμνηστου Αγροτικού μας Ηγέτη Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Περιμένουμε την μελέτη για το εργοστάσιο PELLETS που θέλουμε να κάνουμε στην περιοχή κι είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά...Είναι σημαντική και ιστορική η σημερινή απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της ΣΕΚΕ».

29 Σεπτεμβρίου

ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α΄ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ

29 Σεπτεμβρίου
    Χωρίς μεγάλες εκπλήξεις πλην της ισοπαλίας του ΑΡΗ Πετεινού (2-2 με το Δροσερό), συνεχίστηκε σήμερα το μεσημέρι το πρωτάθλημα της Α' ΕΠΣ Ξάνθης. Εντύπωση σημείωσαν στην αγωνιστική τα μεγάλα σκορ με τα οποία ΑΣΠΙΔΑ Ξάνθης και ΟΡΦΕΑΣ Ξάνθης επικράτησαν των αντιπάλων τους. Αναλυτικά:

5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 29-9-2012
ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ - ΑΣΤΗΡ ΜΑΓΙΚΟΥ  0-1
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΟΣΕΡΟΥ - ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ 2-2
ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ  ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ 1-0
ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΜΟΙΡΟΥ - ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑΣ 0-2
ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ - Π. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ 0-3
ΑΣΠΙΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ 3-0
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ - ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ 2-1
ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ 0-5
ΡΕΠΟ:  ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ
.....
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
ΟΜΑΔΕΣ                                ΑΓΩΝΕΣ         ΒΑΘΜΟΙ        ΓΚΟΛ
1. ΠΑΥΛΟΣ Μ. ΚΟΥΤΣΟΥ              5          15                    12-0
2. ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ                      5          13                    19-4
3. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ             4          10                     9-2
4. ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ                       5          10                     9-3
5. ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΑΓΙΚΟΥ                    5          9                      6-5
6. ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ                             5          8                    15-12
7. ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ                              5          7                     5-10
8. ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ                          4          7                    11-4
9. ΑΝΑΓΕΝ. ΘΑΛΑΣΣΙΑ                  4          7                      6-3
10. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚ.                    4          6                      5-10
11 ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ                        5          4                      5-7
12. ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ                5          3                      4-8
13. ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ                     5          4                      4-7
14. ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ                      4          3                      2-11
15. ΠΟΝΤΙΟΙ ΕΥΜΟΙΡΟΥ                5          1                      4-10
16. ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ                       4          0                      2-12
17. ΦΙΛ. ΔΡΟΣΕΡΟΥ                         4          -2                     5-15
6η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 6-10-2012
ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΔΡΟΣΕΡΟΥ - ΗΡΑΚΛΗΣ Ν. ΖΥΓΟΥ
ΑΣΤΗΡ ΜΑΓΙΚΟΥ - ΑΕΤΟΣ ΤΟΞΟΤΩΝ
ΑΡΗΣ ΠΕΤΕΙΝΟΥ - ΑΕ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΥΜΟΙΡΟΥ
ΘΡΑΚΗ ΣΥΔΙΝΗΣ - ΑΤΛΑΣ ΣΕΛΙΝΟΥ
ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΛΕΥΚΟΠΕΤΡΑΣ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΜΜΕΡΙΩΝ
Π. ΜΕΛΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥ - ΑΣΠΙΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΕΧΙΝΟΣ ΣΠΟΡ - ΑΡΗΣ ΑΒΑΤΟΥ
ΝΕΣΤΟΣ ΚΥΡΝΟΥ - ΟΡΦΕΑΣ PUMA ΞΑΝΘΗΣ
ΡΕΠΟ: ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ
…………
ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΚΑΙ Η Β’ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012
B1 ΕΠΣ
ΕΛΠΙΣ ΓΕΝΗΣΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΕΛΠΙΣ ΣΟΥΝΙΟΥ
ΑΟ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΑΠΟΞ ΣΚΟΝΤΑ
ΚΕΝΤΗΤΗ – ΚΟΣΥΝΘΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΠΑΣ ΦΙΛΙΩΝ – ΟΡΦΕΑΣ Ν. ΑΜΙΣΣΟΥ
....
Β2 ΕΠΣ
ΕΡΜΗΣ ΜΑΝΔΡΑΣ – ΔΟΞΑ ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ
ΑΠΟΚ ΘΕΡΜΩΝ – ΕΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΣΕΛΕΡΟΥ
ΟΡΦΕΑΣ ΞΑΝΘΗΣ 2005 – ΚΕΡΑΥΝΟΣ Π. ΚΑΤΡΑΜΙΟΥ

Μέσα ο Μαρσελίνιο, έξω ο Κομεσίδης
 
Μέσα ο Μαρσελίνιο, έξω ο Κομεσίδης  Ο Μαρσελίνιο ξεπέρασε τις ενοχλήσεις στον προσαγωγό και συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Skoda Ξάνθης,που θα ταξιδέψει στην Κρήτη για την αναμέτρηση της πέμπτης αγωνιστικής, στην οποία θα αντιμετωπίσει τον Πλατανιά (30/9, 18:15). Αντίθετα, ο Δημήτρης Κομεσίδης εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από διάστρεμμα και δεν θα είναι στη διάθεση των Ακριτών.
Ακόμη, στον πάγκο της ομάδας για την αναμέτρηση με τον Πλατανιά θα κάτσουν οι Παπαδημητρίου, Γκότσης και Μαλαδένης.
Οι 19 ποδοσφαιριστές που θα ταξιδέψουν στην Κρήτη είναι οι εξής:, Βάλλας, Ντάνι, Φλίσκας, Βασιλακάκης, Μάνταλος, Γκατσολάρι, Μαρσελίνιο, Μαρίν, Πλατέλλας, Ονουάτσι, Μαρκόφσκι, Ράνος, Νάκας.

29 Σεπτεμβρίου

ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΑΜΕ!

29 Σεπτεμβρίου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑΝΕ 
ΞΑΝΑ ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ!
ΓΙΑ μια ακόμη φορά δικαιώνεται ο "Μ" σ' αυτά που απο την Παρασκευή υποστήριζε, αμέσως μετά την επείγουσα συνάντηση των εκπροσώπων του ΚΤΕΛ Ξάνθης και των ΤΑΞΙ με τ ον Υπουργό Εσωτερικών κ.Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Είχαμε αποκαλύψει οτι ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ θα πάρουν έναντι και θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια και αυτό τελικά συνέβη, την ώρα που τα περισσότερα μέσα γράφανε οτι η συνάντηση είχε αρνητικό αποτέλεσμα!!!
Απο την ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ λοιπόν ξεκινάνε και πάλι τα μαθητικά δρομολόγια, αφού ΚΤΕΛ και ΤΑΞΙ συμφώνησαν να πάρουν έως 10 Οκτωβρίου 300.000 Ευρώ και κάθε μήνα ένα ποσόν, έναντι των δεδουλευμένων και εξόφληση όλων των παλιών οφειλών όταν η χώρα μας πάρει απο την Τρόϊκα τα 30 δισ.

29 Σεπτεμβρίου

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΟΝΤΟΥ Τι προτίθεστε να κάνετε για το Στρατόπεδο της Σταυρούπολης;

29 Σεπτεμβρίου


Έντονο διάβημα του Δημάρχου Ξάνθης στο γραφείο Σαμαρά, πήρε την διαβεβαίωση και δέσμευση ότι «δεν πρόκειται το στρατόπεδο Αναλογίδη της Σταυρούπολης να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής Λαθρομεταναστών»
 *Αντισταθμίστε τις αδικίες σε βάρος των Ακριτικών περιοχών με αναπτυξιακά οφέλη που θα δώσουν κίνητρο στην νεολαία να παραμείνει στη περιοχή!!!

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ η Δράμα με το που επιβεβαιώθηκε η είδηση ότι, 150 λαθρομετανάστες από την Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής εν μία νυκτί μεταφέρθηκαν σε ανενεργό στρατόπεδο στο Παρανέστι Δράμας όπου μάλιστα είναι και δύσκολες οι συνθήκες «φύλαξης» των κρατουμένων...!!!
Όπως αποκαλύφθηκε χθες το πρωί στην εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» και λίγη ώρα αργότερα επιβεβαιώθηκε και από επίσημη πηγή. 150 λαθρομετανάστες από την Αστυνομική Σχολή Κομοτηνής με παρέμβαση Ευριπίδη ώστε «να λειτουργήσει γρήγορα η αστυνομική Σχολή και να προλάβει τις «εξελίξεις» μετά τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από την Ξάνθη και την ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ που έστειλε στον Πρωθυπουργό ο Αλέξανδρος Κοντός!!!
Η παραπάνω είδηση επιβεβαιώθηκε και και από την ανακοίνωση του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας που κατήγγειλαν ευθέως ότι “έγινε γνωστό ότι το στρατόπεδο Παρανεστίου χρησιμοποιείται από σήμερα ως κέντρο υποδοχής μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα”.
Στο Παρανέστι ήδη επικρατεί αναστάτωση, καθώς μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό σχεδιάζονται τρόποι αντίδρασης και ζητούνται εξηγήσεις και από τους βουλευτές Δράμας.
Η ανακοίνωση του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας έχει ως εξής:
Τελικά και η Δράμα δεν γλύτωσε από την αποκέντρωση της λαθρομετανάστευσης, από σήμερα το στρατόπεδο του Παρανεστίου που άλλοτε εκπαίδευε Έλληνες Στρατιώτες από σήμερα μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών!!!

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΛΕΚΟ ΚΟΝΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟ
Οι πρώτες αντιδράσεις που σημειώθηκαν χθες στην πόλη μας, ήταν ενδεικτικές των  εξελίξεων...
Ο Δήμαρχος Ξάνθης Λάκης Στυλιανίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τα υψηλά κλιμάκια της Αθήνας προκειμένου να πάρει την διαβεβαίωσή τους ότι, «θα μείνει απείραχτη η Σταυρούπολη και το στρατόπεδο Αναλογίδη δεν θα μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών».
Η απάντηση; Το Στρατόπεδο Αναλογίδη, για το οποίο όπως αναφέρουν χθεσινά δημοσιεύματα στον «Ελεύθερο Τύπο» και στο διαδίκτυο ότι κλείνει, «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών»!!! Και να μην ανησυχούν οι Ξανθιώτες...

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΥ
Από την άλλη έντονη ήταν και πάλι η αντίδραση του βουλευτή Ξάνθης και πρώην Υπουργού Αλέξανδρου Κοντού που όπως μας είπε χαρακτηριστικά στο κινητό, «προτίθεται να καταθέσει νέα ερώτηση που θα απευθύνεται σε τρεις Υπουργούς και συγκεκριμένα στους Δένδια, Παναγιωτόπουλο και Ευριπίδη Στυλιανίδη με το ερώτημα «τι προτίθεστε να κάνετε για το Στρατόπεδο της Σταυρούπολης», όπου το κέντρο νεοσυλλέκτων κάποτε έδινε ζωή σε όλη τη περιοχή και τώρα... τα πάντα βυθίζονται στην αβεβαιότητα και στο σκούρο της απόγνωσης!
-Τι προτίθεστε να κάνετε για το Στρατόπεδο της Σταυρούπολης;
Και εν πάση περιπτώσει, αν έχετε πάρει τις αποφάσεις σας, αντισταθμίστε τις αδικίες σε βάρος των Ακριτικών περιοχών με αναπτυξιακά οφέλη που θα δώσουν κίνητρο στην νεολαία να παραμείνει στη περιοχή!!! Αν συνεχιστεί η αποψίλωση της περιοχής, η Σταυρούπολη (όπως και το ακριτικό Παρανέστι), θα γυρίσουν 100 χρόνια πίσω... στα χρόνια της μετανάστευσης και της εγκατάλειψης!

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΣΕΚΕ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
Επίσης μια σημαντική πολιτική κίνηση που δείχνει και πόσο «δύσκολο» είναι το μέλλον για την περιοχή της Σταυρούπολης, είναι η απόφαση της ΣΕΚΕ να στείλει το δικό της μήνυμα στην Αθήνα, πραγματοποιώντας στο Δημαρχείο την συνεδρίασή του διοικητικού της συμβουλίου...

29 Σεπτεμβρίου

Ερώτηση Τέρενς Κουίκ για τα σχολεία των Πομάκων

29 Σεπτεμβρίου



Την πολιτισμική, γλωσσική αλλά κυρίως τη μορφωτική γενοκτονία των Πομάκων της Ελλάδας η οποία οφείλεται σε πολυεπίπεδη αδράνεια και μη τόλμη της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι και σε αυτή τη μειονότητα, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εξωτερικών, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Τομεάρχης Εξωτερικών των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Ορμώμενος από επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης η οποία και διαβιβάστηκε στον Τέρενς Κουίκ από τον Πολιτευτή Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος, ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς «εάν και πότε σκοπεύουν να αποφασίσουν και υλοποιήσουν την ίδρυση δημόσιων, ελληνόφωνων, μη μειονοτικών σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια».
Σύμφωνα με τους Πομάκους του Νομού Ξάνθης, «το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμα και οι ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της Συνθήκης της Λωζάννης, στερεί από αυτούς και τα παιδιά τους όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα, αλλά και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του Κράτους, την ελληνική και τους επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα την οποία δεν μιλούν και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ να χρησιμοποιούν, δηλαδή την τουρκική»
. Και προσθέτουν το εξής συγκλονιστικό:
« Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα».
Την ώρα που οι «τουρκόφρονες» της μειονότητας στην Θράκη πιέζουν για λειτουργία μειονοτικών τουρκόφωνων νηπιαγωγείων, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΝΔ επί υπουργίας Ευρυπίδη Στυλιανίδη, για την ίδρυση τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης, εν συνεχεία κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν φρόντισε καν να υλοποιήσει έστω και αυτή τη θετική για τους Πομάκους απόφαση.
Το τορπίλισε το γνωστό δίδυμο Διαμαντοπούλου - Δραγώνα. Η κα Δραγώνα, η οποία εξακολουθεί να περιοδεύει στην περιοχή της Θράκης. Δράση για την οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα και για την οποία σύντομα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ θα καταθέσει κι άλλη Ερώτηση στη Βουλή. Όπως τα επόμενα 24ωρα ο Τέρενς Κουίκ θα καταθέσει ειδικότερη Ερώτηση για το ζήτημα των νηπιαγωγείων που άρχισε να γίνεται το εφαλτήριο για πολλές ανατροπές που επιζητά το Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.
Και επειδή όπως φαίνεται η Ελληνική Πολιτεία πάσχει από επιλεκτική… κώφωση, δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή ούτε στο αίτημα των κατοίκων του χωριού Μάνταινα Ξάνθης για την ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) ελληνικού σχολείου στην περιοχή.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ
ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΜΑΚΩΝ
Κύριοι Υπουργοί,
Ο Πολιτευτής Ξάνθης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ιρφάν Μεχμέταλη, Πομάκος, μου απέστειλε την εξής επιστολή για να σας την διαβιβάσω.
Και το πράττω στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού μου καθήκοντος, συνδυάζοντας τη με Ερώτηση.
Το περιεχόμενό της, μεταξύ άλλων, έχει ως εξής:

«Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης (υπ’ αρ. 23/2007 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ξάνθης), με υπογραφή του Προέδρου Ταχίρ Κοντέ και της Γενικής Γραμματέας Αλίε Εφέντη, απευθυνόμαστε σε σας, ζητώντας την προσοχή σας σε ένα θέμα πού για πολλά χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή για τον λαό της Θράκης και ιδιαίτερα για τους Πομάκους της Θράκης, τμήμα των οποίων εκπροσωπούμε.
Εδώ και πολλές δεκαετίες συντελείται εις βάρος μας μία μορφωτική, γλωσσική και πολιτισμική γενοκτονία. Μία γενοκτονία εις βάρος αυτών των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ανήκουν και τα μέλη του Συλλόγου μας που έχουμε το θάρρος να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως Πομάκοι της Ελλάδας.
Το Ελληνικό Κράτος, παραβιάζοντας θεμελιώδη δικαιώματα που παρέχει το Σύνταγμά του και οι ευρωπαϊκές συνθήκες, αλλά και τα άρθρα 40 και 45 της συνθήκης της Λωζάννης, τα οποία παρέχουν στις μουσουλμανικές μειονότητες της Ελλάδας το δικαίωμα «να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των», στερεί από μας και τα παιδιά μας όχι μόνο το δικαίωμα της εκπαίδευσης στην μητρική μας γλώσσα, αλλά ακόμη και το πλέον στοιχειώδες δικαίωμα της αποκλειστικής εκπαίδευσης στην επίσημη γλώσσα του, την ελληνική, και μας επιβάλλει την υποχρεωτική εκπαίδευση σε μία ξένη γλώσσα, την οποία δεν μιλούμε και δεν επιθυμούμε να χρησιμοποιούμε, δηλαδή την τουρκική.
Με την επιστολή αυτή δεν σας ζητάμε κάποια χάρη. Ζητάμε αυτό που είναι αυτονόητο δικαίωμα κάθε πολίτη μιας οποιασδήποτε ευνομούμενης και δημοκρατικής χώρας.
Ζητάμε το δικαίωμα ο γιος μας ο Μεχμέτ να μαθαίνει ό, τι μαθαίνει ο γιος σας ο Νίκος. Ζητάμε η κόρη μας η Φατμέ, όταν θα δώσει εξετάσεις για να περάσει στο ελληνικό πανεπιστήμιο, να έχει τις ίδιες γνώσεις, δεξιότητες και προοπτικές που θα έχει η κόρη σας η Άννα. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό τώρα, όταν στα πιο ευαίσθητα και κρίσιμα μαθησιακά χρόνια τους τα παιδιά μας διδάσκονται μια γλώσσα που δεν μιλούν και δεν θα την χρησιμοποιήσουν ποτέ στο σπίτι και στο πανεπιστήμιό τους;
Και σας ρωτάμε: Εάν το ελληνικό κράτος επέβαλε στα παιδιά των χριστιανών ενός χωριού της Θράκης ή οποιουδήποτε άλλου χωριού της Ελλάδας, να διδάσκονται υποχρεωτικά τα μισά μαθήματά τους στην τουρκική γλώσσα, χωρίς να την μιλούν ως μητρική τους γλώσσα και χωρίς οι γονείς τους να θέλουν κάτι τέτοιο, δεν θα ξεσηκωνόταν όλοι εναντίον του οποιουδήποτε φορέα που θα τολμούσε αυτό το έγκλημα;
Γιατί επί τόσα χρόνια το Ελληνικό Κράτος ανέχεται να συντελείται το ίδιο έγκλημα σε βάρος μας; Μήπως είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Δεν πληρώνουμε φόρους; Δεν δίνουμε τα παιδιά μας στον στρατό; Γιατί στερούμαστε το δικαίωμα της εκπαίδευσης στη γλώσσα μας ή έστω στη γλώσσα της πατρίδας μας, και μας επιβάλλεται μία ξένη γλώσσα;
Έχουμε πληροφορηθεί ότι το Υπουργείο Παιδείας στην περίοδο του κ. Ε. Στυλιανίδη προχώρησε στο ενθαρρυντικό βήμα της ίδρυσης τεσσάρων ελληνόφωνων σχολείων στα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης. Δυστυχώς όμως η σημαντική αυτή απόφαση δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και παρά τη σύστασή τους στα χαρτιά, τα σχολεία αυτά δεν έχουν μέχρι τώρα λειτουργήσει.
Πριν τρία χρόνια οι κάτοικοι του χωριού Μάνταινα Ξάνθης ζήτησαν με επιστολή τους στην Διεύθυνση Α/βάθμιας Εκπαίδευσης να δημιουργηθεί στο χωριό τους δημόσιο (μη μειονοτικό) ελληνικό σχολείο (σχετική θετική εισήγηση από τον προϊστάμενο Π.Ε. Ξάνθης προς τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκ/σης Ανατολ. Μακεδονίας-Θράκης (Α.Π. Φ 2.1/6381, 7-12-2006). Στο αίτημά τους οι κάτοικοι της Μάνταινας δεν έχουν λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι φορείς της τοπικής εκπαίδευσης μέχρι σήμερα κωφεύουν με διάφορες προφάσεις. Μας προκαλεί εντύπωση η διστακτικότητα της Πολιτείας, την στιγμή που τον ίδιο καιρό μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε, με αφορμή αίτημα μέλους του Συλλόγου μας να μιλήσει ενώπιον του στην πομακική γλώσσα, ότι «αν υπάρχει έστω και ένας άνθρωπος στον κόσμο που δηλώνει Πομάκος, είμαστε υποχρεωμένοι να τον υπερασπιστούμε».
Εμείς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Νομού Ξάνθης, βρήκαμε το σθένος, παρά τις απειλές και τον πολυποίκιλο πόλεμο που δεχόμαστε, να δηλώσουμε δημόσια και σθεναρά την πομακική μας ταυτότητα και γλώσσα. Να είστε σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες Πομάκοι, που θέλουν να το κάνουν, αλλά δεν το τολμούν. Και δεν το τολμούν όχι λόγω του εκφοβισμού και των απειλών, αλλά γιατί δεν υπάρχει η Ελληνική Πολιτεία που θα τους υπερασπιστεί και θα τους αγκαλιάσει.
Τουλάχιστον δώστε στην αρχή την ευκαιρία σε μας να μορφωνόμαστε στην γλώσσα της πατρίδας μας και στην μητρική μας γλώσσα και να είστε απόλυτα σίγουροι ότι μέσα σε λίγα χρόνια η πλειονότητα των Πομάκων, που σήμερα κρατά φοβισμένη το στόμα της κλειστό, θα μας ακολουθήσει και θα στέλνει τα παιδιά της στα σχολεία που θα μας φτιάξει η Ελληνική Πολιτεία όπου θα διδάσκονται αποκλειστικά ελληνικά ή ελληνικά και την μητρική τους γλώσσα (πομακικά), ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες και να μπορούν να συναγωνιστούν τα άλλα παιδιά αυτής της χώρας.
Σας θυμίζουμε το παράδειγμα των δημόσιων (μη μειονοτικών) γυμνασίων και λυκείων στα Πομακοχώρια, που ενώ ξεκίνησαν με 15 μαθητές και πόλεμο από πολλές πλευρές, τα σχολεία αυτά κατά το σχολικό έτος 2008-9 είχαν:
Γυμνάσιο Σμίνθης 145 μαθητές
Γυμνάσιο Γλαύκης 140 μαθητές
Λύκειο Γλαύκης 150 μαθητές
Τεχνικό Λύκειο Γλαύκης 60 μαθητές
Γυμνάσιο Θερμών 25 μαθητές,
με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις τους».
Με βάση τα ανωτέρω, ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
1. Σκοπεύετε να αποφασίσετε και να υλοποιήσετε την ίδρυση δημόσιων, μη μειονοτικών, σχολείων σε όλα τα Πομακοχώρια, και την παράλληλη λειτουργία τους με τα μειονοτικά;
2. Σκοπεύετε στην γενίκευση της προσχολικής αγωγής στην ελληνική γλώσσα με την ίδρυση παιδικών βρεφονηπιακών σταθμών και δημόσιων νηπιαγωγείων σε όλα τα Πομακοχώρια;
3. Θα προχωρήσετε στην άμεση λειτουργία των τεσσάρων δημόσιων ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων που ορθώς έπραξε και ίδρυσε ο προκάτοχός σας στο Υπουργείο Παιδείας στα τέσσερα Πομακοχώρια της ορεινής Ξάνθης;
4. Θα προχωρήσετε στην άμεση ικανοποίηση του αιτήματος των κατοίκων της Μάνταινας, που εκκρεμεί από το 2006, για ίδρυση δημόσιου (μη μειονοτικού) σχολείου;
5. Θα προχωρήσετε στην δημιουργία πιλοτικών σχολείων, όπου τα παιδιά θα διδάσκονται την μητρική τους γλώσσα (πομακική) και πολιτισμό, παράλληλα με την ελληνική;
6. Θα ενισχύσετε και θα διαφυλάξετε τον σεβασμό της Συνθήκης της Λωζάννης από το Ελληνικό Κράτος για την θρησκευτική (και όχι εθνική) μουσουλμανική μειονότητα των Πομάκων της Ελλάδας;
Ο ερωτών Βουλευτής 
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ